Reisplan tot 26 maart
Door: Marjan
Blijf op de hoogte en volg Marjan
01 Januari 2009 | Nederland, Amsterdam
Zoals het er nu naar uitziet ga ik eerst terug naar San Isidro om Ellen (zij woont hier al 4 jaar en haar spaans is heel goed) te ontmoeten. Ik blijf hier 14 dagen, eind januari is er een jaarlijks feest. M’n oriëntatiepunt is dan waarschijnlijk Finca Sonador. Met Ellen hoop ik in contact te komen met vrouwengroepen. Deze streek is het armste gedeelte van Costa Rica en er wonen opvallend veel alleenstaande vrouwen met kinderen.
Begin februari reis ik per bus naar Chinandega in het noorden van Nicaragua om bekenden op te zoeken. Daar ben ik namelijk in 1993 en 1994 geweest. Een van de deelneemsters van de vrouwenbouwbrigade destijds, Saskia, heeft het project waar we aan waren begonnen verder uitgebreid. De timmerwerkplaats voor vrouwen bestaat nog, er is land en oerwoud in de omgeving aangekocht, met de bedoeling om geschikt hout voor de timmerwerkplaats te verkrijgen. Deze doelstellingen zijn verder uitgebreid met het behoud van het oerwoud aldaar (bijna alles is verdwenen, nu zijn er boswachters aangesteld), een bomenkwekerij voor nieuw aanplant om bos te herstellen (werk voor vrouwen), ecotoerisme op gang brengen, cursussen zelfverdeding voor vouwen, een vrouwenarts die gratis voor vrouwen van het project werkt, etc. Sinds kort is er naast de timmerwerkplaats ook een kantoortje met internet. . In deze 13 jaar is er veel bereikt met een eindeloos geduld en veel tegenslagen. (o.a. de orkaan Mitch in 1998, waarbij veel is vernield). Helaas zijn er op dit moment de nodige problemen in de samenwerking tussen Saskia en de mensen aldaar. Ik heb dus geen idee wat ik zal aantreffen.
Verder is er een kantoortje van de stedenband met Eindhoven, waar ik langs kan gaan.
Of het inderdaad lukt om vrouwengroepen op te sporen met plannen waarvoor financiering is te vinden, is zeer de vraag. Dat zal mede afhankelijk zijn van contacten die ik kan leggen en van toevalligheden. Maar ik ga met goede moed op stap.
02 Januari 2009 - 22:53
Catja:
wat zit dit er goed uit zeg. Ja natuurlijk ik wil je/jullie traject graag volgen.
succes en hartelijke groet aan jou en je reisgez(ellen)
Catja