Voorbereidingen reis vanaf 22 jan - Reisverslag uit Amsterdam, Nederland van Marjan Nieuwenhuis - WaarBenJij.nu Voorbereidingen reis vanaf 22 jan - Reisverslag uit Amsterdam, Nederland van Marjan Nieuwenhuis - WaarBenJij.nu

Voorbereidingen reis vanaf 22 jan

Door: Marjan

Blijf op de hoogte en volg Marjan

01 Januari 2009 | Nederland, Amsterdam

Het werkelijke reisverslag begint vanaf 22 januari.
Zie ook http://fincasonadorlm.waarbenjij.nu voor de periode hiervoor.

Mijn insteek voor de rest van de tijd is om vrouwengroepen te vinden die ideeën hebben om hun economische situatie te verbeteren, maar daarvoor géén geld hebben en dat ook niet van een bank kunnen lenen. Wanneer zo’n groep een haalbaar plan heeft, zal ik proberen financiering voor hen te krijgen.
In Costa Rica bestaat er géén microkrediet, in Nicaragua wel (FINCA Nicaragua, sinds1992, hier ben ik in ’93 en ’94 bij betrokken geweest en is nu heel succesvol, www.villagebanking.org).
Voor ontwikkelingsorganisaties zijn kleine arme groepen niet interessant omdat ze té kleinschalig zijn en verhoudingsgewijs teveel menskracht vergen (de organisatiekosten worden dan te hoog en ze kunnen er te weinig ‘eer’ mee inleggen).

Tijdens de bouwbrigade begin jaren 90 in Nicaragua heb ik destijds ook rondgereisd en de nodige vrouwengroepen van financiering voorzien. Intussen is er het een en ander veranderd op subsidiegebied. Het is bv. niet meer mogelijk om voor een kleinschalig project subsidie op de ambassade te verkrijgen, heel jammer. Verder zijn de voorwaarden voor subsidie aangescherpt/ verbeterd en is er door internet veel méér en snellere communicatie mogelijk.

Projectvoorstellen voor subsidie worden nu over het algemeen beoordeeld of ze wel binnen de Millenniumdoelstellingen vallen, http://www.millenniumdoelen.nl/page.php?page=1&menu=1
Een nieuwe term als Ownership is geïntroduceerd. Hiermee wordt bedoeld dat je projecten leiden tot een situatie waar organisaties/ groepen in het Zuiden zélf verder gaan met zo’n project/ activiteit zonder steun/ ondersteuning van buitenaf. Dit klinkt vanzelfsprekend maar is in de praktijk heel moeizaam te verwezenlijken en vergt over het algemeen een jarenlange inzet. Zie voor meer info de website van de NCDO http://www.ncdo.nl en capaciteitsopbouw, www.capacity.org

Concreet heb ik contact gelegd met de 1 procentsclub, ben ik naar een dag van de Wilde Ganzen en de NCDO geweest, gebeld met de stedenband Eindhoven - Chinandega en heb een videoworkshop van Mamapoint gevolgd. Met m’n fototoestel kan ik nu een klein videootje met geluid maken, monteren en op een website plaatsen. Daarnaast heb ik op Internet veel bruikbaars gevonden. Zie b.v. www.pequenita.nl

• 25 Januari 2009 - 07:37

Janneke:

Ik heb vandaag de laatste berichten gelezen.Indrukwekkend je plannen. Is de hitte te verdragen?
    Goede vaart wens ik je toe.

janneke

Marjan

Deze reis begint in Costa Rica met vijf reisgenoten. Het is een bezoek aan Finca Sonador, een Longo Mai locatie, vanwaar uit we ook uitstapjes zullen maken. Zie ook fincasonadorLM.waarbenjij.nu Na 14 dagen ga ik verder, o.a. naar Nicaragua, waar ik in 1993 en 1994 langere tijd in Chinandega heb gewerkt. Mijn opzet is om vrouwengroepen te zoeken die wel ideeen hebben om hun economische situatie te verbeteren, maar die het aan een eerste beginkapitaaltje ontbreekt en dat niet van een bank kunnen lenen.

Actief sinds 30 Dec. 2008