Wat heeft een rotaryclub uit de VS tot nu gedaan - Reisverslag uit Chinandega, Nicaragua van Marjan Nieuwenhuis - WaarBenJij.nu Wat heeft een rotaryclub uit de VS tot nu gedaan - Reisverslag uit Chinandega, Nicaragua van Marjan Nieuwenhuis - WaarBenJij.nu

Wat heeft een rotaryclub uit de VS tot nu gedaan

Door: Marjan

Blijf op de hoogte en volg Marjan

22 Maart 2009 | Nicaragua, Chinandega

Hieronder een kort verslag van de week dat de roteryclub uit de VS in Chinandega verblijft. Het is een leuke groep van ongeveer 14 mensen en twee jongeren van de studentenrotaryclub. Ze zijn heel actief en enthousiast. Voor een enkeling is het al de vijfde keer dat ze in Chinandege zijn vanwege de activiteiten van hun rotary. Het geheel leunt op een Nederlander, waarmee Saskia wekelijks als voorbereiding op zo’n bezoek via skype de voortgang bespreekt. Ze slapen in een goed hotel en hebben voor een week twee busjes met airconditioning gehuurd, waardoor iedereen makkelijk mee kan naar alle locaties. Het bezoek duurt niet langer dan een week, omdat de meeste amerikanen niet langer van hun werk weg kunnen. Een aantal komt zelfs maar een paar dagen.

De eerste keer dat ze Chinandega aandeden hebben ze een oven met een muur eromheen gebouwd om brood te bakken. Dit bleek naderhand niet goed te zijn opgezet zodat de oven niet functioneert en is nu afgeschreven als mislukt. Het tweede jaar hebben ze een school op het platteland gebouwd met twee lokalen en een wc. In hun derde jaar hebben ze een gezondheidskliniek neergezet met twee spreekkamers en medische apparatuur meegenomen voor o.a. het kinderziekenhuis. Het vierde jaar hebben ze op verzoek van het gezondheidscenrum twee kamers bijgebouwd, een tuin en speeltuin aangelegd en een hek eromheen geplaatst.

Dit jaar staat op het programma het uitbreiden van de goed lopende gezondheidskliniek in Belen die veel te klein is en het bouwen van een nieuwe kliniek in La Gresia, waar in de wijde omgeving geen medische voorziening is. Hiervoor hebben ze 25.000 dollar bij elkaar gesprokkeld. Verder 14.000 dollar voor medische apparatuur en dan is er nog wat geld voor kleinigheidjes zoals het meisjesproject op de markt, o.a. voor drie naaimachines en zes maanden betaalde naailessen aan de meisjes. Als traditie heeft deze groep dat ze twee keer willen koken voor mensen die zich onvoldoende kunnen voeden.
Daarnaast bezoeken ze nog de projecten waarvoor ze zich de vier voorgaande jaren hebben ingezet. Met een aantal van de bezoekjes die ze aan vorige projecten hebben gebracht ben ik meegeweest, vaak toevallig omdat ik toch in het busje zat.

Bezoek school op het platteland
Vanochtend gingen we naar de school in de buurt van Corinto die drie jaar geleden was gebouwd. Het bleek dat de leerkrachten op cursus waren, dus geen kinderen. Alleen het kleuterklasje was er. Maar al gauw kwamen er allerlei kinderen en moeders aangelopen, verbazingwekkend hoeveel dat er dan zijn.
Tot ieders grote schrik was een gedeelte van het dak gestolen!!! Een aantal zinkplaten had de dorpsgemeenschap al weer weten te verzamelen, maar er ontbraken er nog twaalf. In de regentijd zou het lokaal onderlopen. Het was geen leuk gezicht. Ook ontbraken er wat glazen ramen in de sponningen.
De sleutel werd gehaald van de lokalen. Het bleek dat de wc bij één van de lokalen was getrokken omdat er plaatsgebrek is. De school loopt heel goed en er zou eigenlijk een derde lokaal bij moeten komen. Er zijn vier leerkrachten: twee klassen ’s ochtends van 7 tot 12 uur en twee klassen ’s middag van 1 tot 6 uur.
De rotary VS had allerlei spullen voor de kinderen meegenomen wat op tafeltjes werd achtergelaten. Op het bord werd wat aardigs geschreven met ieders naam erbij.
Gaat rotary VS volgend jaar een extra lokaal erbij bouwen?

Bezoek aan het gezondheidscentrum van de vorige jaren.
Toen we aankwamen was het een grote verrassing. Het centrum zag er aantrekkelijk uit en er zaten veel vrouwen met kinderen buiten op hun beurt te wachten. Daarbij was er een goed onderhouden tuin en een aantrekkelijke speeltuin. De rotaryclub uit de VS had natuurlijk de nodige medische spullen meegenomen en we konden de spreekkamers bekijken. Het bleek dat van de twee aangebouwde kamers van vorig jaar er eentje niet in gebruik was! Hier wilden ze een laboratorium in vestigen, maar daarvoor hadden ze geen geld. Rotary VS had vorig jaar 1600 dollar achtergelaten bij rotary Chinandega voor de inrichting, maar Chinandega had niet bij de kliniek nagevraagd wat ze nodig hadden, zodat dit geld nog ongebruikt is. Ook hier was er nog een kleinigheidje niet in orde, n.l. een van de drie schommels was losgeraakt. Enkelen van de rotaryclub VS zijn hier dan eindeloos over bezig hoe dit gerepareerd zou kunnen worden.

Veel gezondheid
De rotaryclub uit de VS besteed het meeste geld aan medische zaken. Veertig grote koffers vol medische spullen hebben ze meegesleept uit hun woonplaats en zonder problemen door de douane gekregen. In Nicaragua wordt over de invoer van spullen vaak heel moeilijk gedaan, maar het is hun gelukkig gelukt zonder extra kosten.
De eerste avond zijn dertien koffers naar het kinderziekenhuis gegaan. Daarna kregen we een rondleiding. Het is heel groot gebouw met twee ruime binnenplaatsen en heel brede gangen, het leek wel een oud klooster, maar het is een oude paardenboerderij geweest en het bestaat al 150 jaar. Behalve kinderen die vaak ademhalingsploblemen hebben vanwege de vele stof en diarrhee vanwege de kwaliteit van het water, waren er veel zwangere vrouwen die op het punt stonden te bevallen. Aan de schenking is een contract verbonden dat er na enkele maanden een controle is door rotary Chinandega of de spullen nog wel aanwezig zijn, dus niet verkocht vanwege het nijpende geldgebrek! Maar de directeur van het ziekenhuis is ook een lid van rotary Chinandega, dus het is de vraag of zo’n controle iets uithaalt.

Conclusie
Het is heel leuk om elk jaar een bliksembezoek te brengen aan dezelfde stad en de wijde omgeving en dan ook daadwerkelijk alle voorgaande locaties te bezoeken, te kijken hoe het functioneert en of er nog wat nodig is. En dan ook te weten waar je de mensen een plezier mee doet en wat extra’s kunt achterlaten. Heel motiverend om aan te werken, lijkt me.
Rotary internationaal kent een verdubbelingsregel van ingezameld geld als een project binnen hun normen valt. Het geld voor de medische apparatuur is bv. verdubbeld, het geld voor de bouw van de gezondheidsklinieken niet.

In Nederland bestaat zo’n verdubbelingsregeling ook bij de stedenband. Veel steden in Nederland hebben een stedenband met een stad in Nicaragua. Ingezameld geld in Nederland word in principe verdubbeld, als het tenminste binnen bepaalde thema’s valt die door de desbetreffende gemeente zijn vastgesteld.
Eindhoven heeft een stedenband met Chinandega, al vele jaren, en daarvoor is een vereniging Chinantlan in Chinandega opgericht. Toch werkt deze tegenhanger in Chinandega anders dan de rotary Chinandega. Chinantlan werkt met een betaalde coordinator en een groep vrijwilligers, deze mensen kunnen elk moment weer afhaken, waardoor de continuiteit van een project in gevaar kan komen.
Bij een Rotaryclub moeten de leden elk jaar 80 dollar betalen, betalen ze hun eigen onkosten en is alles vrijwilligerswerk. In principe wordt je rotarylid voor je hele leven.
Ik heb vaak het gevoel dat er in Eindhoven geworsteld wordt met de invulling van de samenwerking en de projecten die ze uitvoeren. Om hierin je weg te vinden is ook niet echt eenvoudig.

• 22 Maart 2009 - 22:08

Hi Marjan:

De laatste dagen van je reis heb je wel in goed gezelschap doorgebracht. Je hebt toch wel een zeer verrassende reis gehad. Je bent wel erg veel tegen gekomen. Nog enkele dagen en dan zit je weer in het vliegtuig. Ik wens je een hele goede reis terug. Een niet al te grote jetlag, zodat je zondag weer fit bij ons kunt zijn.

Tot dan, see you

Corrie

• 23 Maart 2009 - 08:31

Josine:

Lieve Marjan, Behouden thuisreis,
    Liefs, Josine

• 23 Maart 2009 - 11:45

Yves:

marjan, wat een prachtige verslagen heb je steeds geschreven. erg interessant om te lezen.
    wat dat betreft, hoop ik dat je snel weer zo'n trip maakt. tot ziens, Yves